YAĞLAR
Zeytin ağacı İ.Ö. 6000 de bugünkü Lübnan ve Suriye’den
bütün Akdeniz’e yayıldı. İ.Ö. 500’lerde Yunan’da tereyağı yoktu ama zeytinyağı
vardı. Antik Yunan zeytinyağını, Anadolu’dan ve Girit’ten ithal ederdi.
Zaman içinde Yunanistan’daki zeytin ağaçlarının sayısı çok arttı ve İ.Ö. 4. yy
da Antik Yunan ihracatının ilk iki maddesi zeytinyağı ve şarap olmuştu. Bronz
Çağında zeytinyağı aydınlatmada, tıpta, vücut bakımında kullanılıyordu.
Bizans’ta yemek pişirmek için zeytinyağı kullanılırdı.
Selçukluların zeytinyağı ile pişmiş soğuk yemek çeşitleri
olduğunu bize kalan yemek tariflerinden biliyoruz.
Suriye ve Tunus gibi çok zeytinyağı üreten yerlerde
yalnızca zeytinyağı kullanılırdı, çünkü en ucuz yağ buydu.
Osmanlılar zeytinyağının vatanı Anadolu’da yüzyıllar
boyunca kuyrukyağı ve Kırım’daki Kefe’den gelen tereyağı ile beslendiler. 15-17
yy arası Osmanlı yemek tariflerinde zeytinyağı yok denecek kadar az.14. ve 15.
yy larda Osmanlı’da sahil kesimleri dışında Anadolu’da zeytinyağı yemeklerde
değil aydınlatmada kullanılırdı. Yemekler sarayda tereyağı, köylerde iç yağı,
kuyruk yağı karışımıyla pişerdi. Yemeklerde kullanılacak katı yağ evlerde koyun
kuyruğu, bitkisel yağ, Trabzon yağı, tuz pişirilerek yapılırdı.
Sefarad Yahudileri (15. yy) Akdeniz’in öbür ucundaki
(İspanya) zeytinyağı ülkesinden Osmanlı topraklarına geldiler. Türkler ve
Ermeniler de, Rum ve Yahudi etkileşimiyle, Osmanlı mutfağında ayrı bir
kategori olarak yer alan zeytinyağlı yemekleri menülerine kattılar.
Bugün
Türkiye’de zeytinyağının kullanımı sebzelerle sınırlıdır. Börekler, hamur
tatlıları, pilav ve makarnada kullanılmaz. Bir de zeytinyağlı olarak pirinç ile
yapılan dolmalar ve sarmalar vardır.
Osmanlı ülkesinde sıvı yağlardan
zeytinyağına ilaveten susam yağının da kullanıldığını biliyoruz.
Padişahın yiyeceği
zeytinyağı ise Girit’ten getirilirdi. Tereyağı etli yemeklerde ve pilavda
tüketilirdi.
İslam ülkelerinde koynunun kuyruk ve iç yağı mutfaklarda
çok kullanılırdı.
Sıvı yağ olarak,Mısır’da keten yağı; Bağdat, İran ve
Türkistan’da susam yağı tercih edilirdi.
Makedonya ve Trakya’da hayvansal yağ kullanımı yaygındı.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder