TATLILAR
Sümerler, yiyeceklerde tatlandırıcı olarak hurma
kullanırlardı.
Tavukgöğsü,
bir Roma dönemi tatlısıdır.
Şeker,
Ortaçağ’da bir lükstü. Temel tatlandırıcılar bal ve pekmezdi. İran’da,
Hindistan’dan ham şeker ithal edilip rafine edilirdi. 8. yy da Mısır’da şeker kamışı
tarımı başarıya ulaştırılmıştı. Şeker Batı’ya Mısır’dan geçmiştir.
Sasaniler
zamanında İran’da en sevilen tatlı olan abhisa, Türk lokumunun atasıdır.
Sütlaç,
Hindistan kökenlidir; Arap mutfağına İran’dan geçmiştir.
Revaninin
çıkış yerinin Revan (Erivan-Ermenistan) olduğu düşünülüyor. Sefarad Yahudileri
tarafından getirilmiş olan pandispanyanın (Pan d’Espagna = İspanya ekmeği)
kaynağının İspanya olması gibi.
Badem
ezmesini, Osmanlı İstanbul’unda Yahudi tatlıcılar yaparmış.
Orta
Asya Türklerinin Çinliler gibi tatlı yemedikleri söyleniyor. Hatta “erkek
adam’ın tatlı şeyler yemesi ayıp bile sayılırmış. Tatlı kültürü ve sevgisi
Türklerde Arap etkisiyle, Müslümanlıkla birlikte başlamış (iftarı açarken
hurma, ölünün ruhu için pişirilen helvalar ile). Yıllar geçince tatlısız bir
Osmanlı sofrası düşünülemez olmuş. Osmanlı mutfağının en eski ve yaygın hamur
tatlısı Arap kökenli kadayıftır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder