Eski Yunanlılar pirinci, Büyük İskender’in Hindistan’a
düzenlediği seferden sonra tanıdılar.
Romalılar hiçbir zaman pirinç ekmediler ve yemediler.
Bizans ve Girit metinlerinde pirincin ilk kez tatlı yapımında kullanıldığı yazılı.
Pirinç, Orta Doğu’ya Moğol istilasıyla geldi. 13-15 yy. arasında bölgeyi istila eden Moğollar pirinci Çin’den getirdiler. Böylece pirinç Safevi Sarayında ve aristokrasisinde moda oldu. 16. yy başında Safevi mutfağında çok çeşitli pirinç pişirme teknikleri geliştirildi ve bugün anlaşıldığı biçimiyle pilav Safevi Sarayında yaratıldı.
Osmanlıların pirinç-pilav kültürü ayrı bir gelişim çizgisi izledi. Bu farklılıklar bugün de devam ediyor. İranlıların yöntemine süzme denir. Pirinci haşlayıp süzerler, yağ ilave ederler. Osmanlılar da en sık kullanılan yöntem ise pirincin suyunu çekinceye kadar tuzlu suda pişirip yağ dökülmesi idi.
Romalılar hiçbir zaman pirinç ekmediler ve yemediler.
Bizans ve Girit metinlerinde pirincin ilk kez tatlı yapımında kullanıldığı yazılı.
Pirinç, Orta Doğu’ya Moğol istilasıyla geldi. 13-15 yy. arasında bölgeyi istila eden Moğollar pirinci Çin’den getirdiler. Böylece pirinç Safevi Sarayında ve aristokrasisinde moda oldu. 16. yy başında Safevi mutfağında çok çeşitli pirinç pişirme teknikleri geliştirildi ve bugün anlaşıldığı biçimiyle pilav Safevi Sarayında yaratıldı.
Osmanlıların pirinç-pilav kültürü ayrı bir gelişim çizgisi izledi. Bu farklılıklar bugün de devam ediyor. İranlıların yöntemine süzme denir. Pirinci haşlayıp süzerler, yağ ilave ederler. Osmanlılar da en sık kullanılan yöntem ise pirincin suyunu çekinceye kadar tuzlu suda pişirip yağ dökülmesi idi.
Pilavın asıl yurdu Çin’dir. Pilav bugünkü Türkmenistan’da mükemmelleştirilmiştir. İranlıların 4. yüzyıldan beri pirinci tanıyor olmalarına karşın ancak 17. yüzyılda bizde olduğu gibi törensel biçimde sunmaya başlamışlardır.
Evliya Çelebi Bitlis’te konuk edildiği paşanın evinde 14 çeşit
pilav sunulduğundan söz eder. Pirinç, Osmanlı yemek kültüründe özel itibarı
olan bir yiyecek olduğundan pilav yemek ve yedirmek, ayrı bir anlam taşırdı.
Saray mutfağında üç ayda bir “ulufe” lerini almaya gelen beş bine yakın
yeniçeriye çorba, pilav ve zerde pişirilir, mutfağın önündeki avluda sunulurdu.
Bu yemek listesi hiç değişmemiştir.
Sicilya, İspanya ve Fransa’ya pirinç tarihte ilk kez
Araplar tarafından ulaştırılmıştır. Batılıların 15. yy.da ilaç niyetine
kullandıkları, Osmanlı ordusunun temel besin maddesi olan Asyalı pirinç en geç
14. yy itibariyle Türkler tarafından Anadolu’ya tanıştırılmıştı. Avrupalılar,
pirinçten yapılan pilava “Türk pirinci” diyorlardı. Yunan mutfağı pilavı ancak
son yüzyıllarda kabullendi.
![]() |
Bali’de Ayung Nehri kıyısında çeltik tarlaları
|
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder