BAL
Gazetelerde sahte bal hakkında zaman zaman haberler
çıkıyor. Vitaminler, enzimler, mineraller, aminoasitler içeren böylesine zengin
bir besinden insanların tehlikeli olabileceği için vazgeçmesi büyük kayıp olur.
4000'den fazla çiçeğin, bitkinin nektar ve salgısının şifasını taşıyan ,bal
yapan arıların 20 milyon yıldır ürettiği böylesine güçlü bir gıdanın zararlı
madde ihtiva edip etmediği ancak, ileri teknoloji donanımlı laboratuvarların analizi ile
anlaşılabiliyormuş.
Bir kovan içerisinde bir ana arı, onbinlerce işçi arı ve
yüzlerce erkek arı birlikte yaşarlar. Nectar arının bal kesesi ile kovana
taşınır. Arı kendi vücüdundan salgıladığı balmumu ile peteği yapar.
Ballar kaynaklarına göre; çiçek balı ve salgı balı olarak
ayrılıyor. Çam balı, ülkemizin dünyaca ünlü salgı balı. Bu, arıların çam
ağacının özlerinden faydalanarak salgı yapan böceğin salgısından elde ettikleri
bal. Ballar elde ediliş şekillerine göre
ise petek bal, süzme bal ve pres bal olarak sınıflandırılıyor. Pres bal, petekli
balın ısıtılarak basınç altında sızdırılmasıyla elde ediliyormuş. İşlem
esnasında enzimlerini yitirmemesine rağmen kalitesi en düşük bal olarak kabul
ediliyor.
Balla ilgili bazı
terimler vardı. Onlara da baktım.
Arı Sütü (Royal Jelly), 5 - 15 günlük işçi arıların yutak üstü salgı bezlerinden salgıladıkları bir bal arısı ürünü imiş. Arı sütü, ana
arının larva dönemindeki besini olduğu için 6 günlük bu farklı beslenme,
yapısının diğer arılardan farklılaşmasına neden oluyormuş. Ana arı 6 yıl yaşayıp
günde kendi ağırlığının iki katı kadar (1500 - 3000) yumurta üretebilirken, işçi arılar
dişi oldukları halde yumurta bırakamaz ve 2 ay yaşarlarmış. Arıların yaşamında böylesine
fark yaratan bir besinin insanlar için
de neredeyse her derde deva olacak kadar yararlı olması şaşırtıcı değil. Bu
değerli ürünü 17. yüzyılda Hollanda’lı bir bilgin keşfetmiş.
Polen, (çiçek
tozu) bitkilerin erkek
hücreleridir. Çoğunlukla sarı renkte olur ama siyah, mor, pembe renkleri de
varmış.Kovan girişine monte edilen tuzaktan geçerken arının üzerindeki polen
tuzak haznesinde birikiyormuş.
Propolis işçi
bal arılarının ağaç ve çalıların yenilenen kısımlarından topladıkları reçinemsi
bir madde. Arılar propolisi arka bacaklarında bulunan polen sepetleri ile
kovana taşırlar, balmumu ile karıştırarak kovandaki arıları hastalıklardan
korurlarmış. Arıcılar propolisi tahta kovan bölmelerinden ya da yine toplama
tuzakları vasıtasıyla toplarlarmış. Propolisin kimyasal yapısı bal arılarının
ziyaret ettiği bitki çeşidine göre değişirmiş.
Saf bir arı ırkı olan Kafkas
arısı, arı cinsleri içinde dili en uzun olan arıdır (7.2 mm). Bu sayede derin tüplü çiçeklerin de nektarını
alabilir. Diğer arılardan daha iridir ve iki kat daha fazla bal yapabilir.
Soğuk iklime dayanıklıdır. Ülkemiz coğrafyasında işçi arıları siyah olan tek
arı ırkıdır.
Kafkasya Bölgesi,
WWF (Dünya Doğayı Koruma Örgütü), Dünya Bankası ve Küresel Çevre Fonu
tarafından "dünyanın biyolojik çeşitlilik açısından en zengin ve aynı zamanda
tehlike altında bulunan en önemli 25 karasal ekolojik bölgesinden biri" olarak tanımlanmıştır.
Ardahan, Posof’un
beyaz balı Kafkas arısı balıdır ve kristalize olmuş krema halindedir. En az
dört ay çiçekli olan Posof bölgesinde 754 çeşit bitki örtüsü olduğu için nektar
kaynağı çoktur. Bölge gezginci arılara karşı koruma altındadır.
UNESCO’nun koruması altındaki biyosfer rezervi içeren
bölgeler arasında ülkemizden yalnızca Artvin, Maçahel vardır. Çiçekleri ve arıcılığı ile ünlü Maçahel’de TEMA
Vakfı Kırsal Kalkınma Projesi kapsamında gerek modern kovanlarda gerekse
karakovanlarda bal üretimi bilimsel yöntemlerle yapılmaya, kurulan
laboratuvarda damızlık saf Kafkas ana arı üretilip arıcılara dağıtılarak bölgenin ürünlerinin
saflığı koruma altına alınmıştır.
Peki tüketici balın faydalarından istifade etmek,
tehlikelerinden de korunmak için ne
yapacak ? İlaçlar petekler üzerinde yoğunlaştığı için petek bal yerine süzme
bal alarak , açıkta satılan bal değil markası belli olan bal alarak. Arı
Ürünleri ile Sağlıklı Yaşam Platformu Derneği’nin ( BALDER) tavsiyeleri
bunlar...Derneğin güzel kitapları da var.
Wall Street Journal’ın haberine göre Avrupa Birliği, arıları da öldüren böceksavarların yasaklanmasıyla ilgili bir kanunu yürürlüğe koyma hazırlığı içindeymiş. İlaç şirketlerini aşıp bunu başarabilirlerse bu tüm dünya için örnek oluşturabilir, bilinçlenme yolunda bir adım daha atılmış olur.
Wall Street Journal’ın haberine göre Avrupa Birliği, arıları da öldüren böceksavarların yasaklanmasıyla ilgili bir kanunu yürürlüğe koyma hazırlığı içindeymiş. İlaç şirketlerini aşıp bunu başarabilirlerse bu tüm dünya için örnek oluşturabilir, bilinçlenme yolunda bir adım daha atılmış olur.
Fotoğraflar, sevgili dostum Ahmet Ateş
tarafından Maçahel gezisinde çekilmiştir. Kaynak olarak da kendisinin bana
oradan hediye getirdiği Say Yayınları’ndan çıkan Faruk Akbaş’ın yazdığı Maçahel
kitabından faydalanılmıştır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder