BALIK
Sümerlerde yaygın olan balıkçılık hem denizde hem nehirlerde
yapılıyormuş.
Bizans’ta bol miktarda balık ve ördek yenilirmiş. Bizanslıların
her türlü balığa ve kabukluya karşı özel ilgileri olduğu anlaşılıyor. Hem Eski
Yunan ve Roma hem de Bizans kaynaklarında rastlanan ‘Garos’, çeşitli küçük
balıklardan yapılan bir sos. Bu sosu hemen tüm yemeklerinde kullanırlardı. Eski
Yunan ve Roma mutfakları balığı çok karışık malzemeli pişirmelerine rağmen,
çağdaş Yunan mutfağının balık pişirmeyi yalınlaştırdığı görülmektedir.
Fatih dönemine ait mutfak defterinde karides ve istiridye var ama 16. yy da Osmanlı ülkesinde balık yemeklerine pek itibar edilmediği anlatılmaktadır. Osmanlı yönetiminin balık alım- satımıyla ilgili özel denetim sistemleri oluşturmadığı, bunun da balığın temel gıda maddesi sayılmadığını gösterdiği söyleniyor. (Temel gıda maddesi sayılan buğday, et gibi malzemeler için çok detaylı denetim sistemleri kurmuşlardı.) Ancak Evliya Çelebi, 16. yy, Karadeniz kıyılarında yediği hamsi yemeğinin tarifini verir. Lakerda (torikten yapılır), havyar çeşitleri, tütsülenmiş ve tuzlanmış balıkların Bizans mutfağının Osmanlılara armağanı olduğu konusunda tüm yemek tarihi uzmanları aynı görüştelermiş.
Tokyo’daki
balık hali inanılmaz büyüklükte.Sabahın çok erken saatlerinde yapılan mezat
gerçekten görmeye değer.
|
Türkçede deniz balığı isimlerinin neredeyse tamamı, kılıç ve
kalkan hariç, Rumcadır. Türklerin Anadolu’ya gelmeden evvel yaşadıkları
coğrafya göz önüne alındığında, efsanelerine bakıldığında, göl ve tatlı su
balıklarına aşina oldukları görülür. Alabalık, sudak, turna, yayın, yılan
balığı gibi çoğu tatlı su balığı Türkçe sözcüklerle adlandırılmıştır.
Türk
mitolojisinde dünya balık üzerinde dururdu. Balık halk kültürü içinde bolluk,
zenginlik sembolüdür.
Türk mutfağında balık ancak tazesi bulunabilirse yenir. Arap ve
İran mutfağında olan doldurulmuş ve salamura balık çeşitleri benimsememiş ,
İstanbul’un çok kültürlü mutfağında meze olarak sınırlı kalmıştır. Torikten
yapılan Lakerda gibi mezelik balık çeşitleri ve uskumrudan kurutularak yapılan
çiroz Rumlara atfedilir.
Tayland’da
kurutulmuş balık satışları oldukça yoğun. Kurutulmuş balığı müşteriye vermeden
önce presten geçirip iyice eziyorlar.
|
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder